Wat rechts van het midden repeteren je kan opleveren

Huh, ik hoor je denken: rechts van het midden? Maar ik zit altijd links. Maar dit verhaal gaat niet over je plek in het repetitiehok, maar over iets heel anders: repeteren op de automatische piloot.

Ik durf te wedden dat je je wel herkent in wat ik nu ga zeggen: dat je het wekelijks repeteren ziet/ervaart als een automatisme, dat je meestal snel, snel naar de repetities gaat, dat je verwacht dat het gros van het werk tijdens de repetitie wordt gedaan, dat als je je niet helemaal hebt voorbereid je wel op je buurman/ – vrouw kunt vertrouwen, dat je je laat leiden door het tempo van de groep: oftewel iets achterover geleund.

Of ga jij altijd op en top voorbereid naar de repetitie, heb je altijd je “thuiswerk” voorbereid en méér, heb je je volledig verdiept in het arrangement, ben je super gefocust en laat je de hele dag achter je zodra je gaat repeteren? Hmmmmm, dat is ook wel weer een beetje overdreven, vind je ook niet?

De waarheid ligt in het midden, denk ik, of kunnen we, als we eerlijk zijn, onze inzet ietsje meer rechts van het midden gaan leggen?

De repetitie-o-meter

Weet je wat je het gaat opleveren, als het hele koor rechts van het midden gaat repeteren?

Het instuderen van de noten én de teksten gaat sneller, je kan veel sneller de diepte in én je kan sneller de stap maken naar intentie, emotie en proberen de boodschap over te brengen naar het publiek.

Zingen is echt te vergelijken met sporten: als je in de repetitie hard traint ( op standje intensief ipv op een sukkeldrafje) op samenzang, klank en intentie, dan kan je4, als het optreden komt, alles samenbrengen. Je hebt zo getraind op technieken, dat je op het moment suprême, echt kunt vertrouwen op die keiharde training en dat je het kan loslaten om de echte hoogstandjes te laten zien en kunt scoren door met gevoel en intentie je publiek in te pakken.

Minder naar je koorrepetitie gaan op de automatische piloot vergt wel iets van je, namelijk focus, commitment en energie:
 * bereid altijd je noten / tekst voor
 * zorg dat je “aan” staat als je de repetitieruimte inloopt
 * en verg van jezelf dat je rechts van het midden begint.

Dus, even terug naar het begin, wees eens eerlijk, op welke stand sta jij meestal als je gaat repeteren en waar zet jij vanaf volgende week jouw repetitie-o-meter op:
Standje Slof os Standje Super?